Popękaniec
przesłał(a)
Katarzyna
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj kakao wymieszaj. Dodaj ostudzoną czekoladę. Białka jajka ubij na sztywną masę dodawaj porcjami, tak aby masa nabrała jak najwięcej objętości. Wylej ciasto na blachę (24x35) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Piecz w 180 stopniach przez ok 15 minut, aż wierzch zacznie lekko pękać. Krem przygotuj ucierając masło z cukrem, kiedy już je zmieszasz dodaj mleko, sok z cytryny oraz skórkę, ucieraj aż do połączenia się składników. Krem wyłóż na ciasto dopiero kiedy całkowicie wystygnie i zawiń w roladę. Posyp cukrem pudrem. Ciasto popęka ale nie przejmuj się tak właśnie miało być, w końcu to "popękaniec".