Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_sogkia6nm85a2k8kn1poqo7ahj, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Popękaniec

przesłał(a) Katarzyna

składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 125 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g drobnego cukru brązowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • sól
  • Składniki na krem:
  • 100 g niesolonego masła Lurpak
  • 150 g cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki mleka

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj kakao wymieszaj. Dodaj ostudzoną czekoladę. Białka jajka ubij na sztywną masę dodawaj porcjami, tak aby masa nabrała jak najwięcej objętości. Wylej ciasto na blachę (24x35) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Piecz w 180 stopniach przez ok 15 minut, aż wierzch zacznie lekko pękać. Krem przygotuj ucierając masło z cukrem, kiedy już je zmieszasz dodaj mleko, sok z cytryny oraz skórkę, ucieraj aż do połączenia się składników. Krem wyłóż na ciasto dopiero kiedy całkowicie wystygnie i zawiń w roladę. Posyp cukrem pudrem. Ciasto popęka ale nie przejmuj się tak właśnie miało być, w końcu to "popękaniec".