Tarta champion z rabarbarem i sosem karmelowo-cynamonowym
przesłał(a)
Anita
Ciasto:
Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę.
Nadzienie:
Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier muscovado lub trzcinowy, niech składniki połączą się w sos. Dodaj jabłka i pokrojony rabarbar. Kiedy jabłka będą prawie miękkie, zestaw i lekko wystudź. Całość przełuż na ciasto i zawiń ciasto do środka. Posyp cukrem. na wiech jabłek rozsyp łatki migdałowe. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.