Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_npg0u3at08c1gb0rln0i7kanoa, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Tarta champion z rabarbarem i sosem karmelowo-cynamonowym

przesłał(a) Anita

składniki

  • Ciasto:
  • szklanka mąki ulubionej
  • ćwierć kostki zimnego masła
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • cukier waniliowy
  • żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • Nadzienie:
  • 4 jabłka champion
  • 3 łyżki masła
  • łodyga rabarbaru
  • 3 łyżki cukru muscvado lub trzcinowy
  • łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe
  • listki mięty

Ciasto:

Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj koło ok 5 cm większe niż forma na tartę koło. Wyłóż do nasmarowanej masłem formy na tartę.

Nadzienie:

Jabłka obierz i pokrój na ósemki (bardzo przydatna jest krajalnica do jabłek na ósemki). Na patelni rozpuść masło i dodaj cukier muscovado lub trzcinowy, niech składniki połączą się w sos. Dodaj jabłka i pokrojony rabarbar. Kiedy jabłka będą prawie miękkie, zestaw i lekko wystudź. Całość przełuż na ciasto i zawiń ciasto do środka. Posyp cukrem. na wiech jabłek rozsyp łatki migdałowe. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut.