Tarta batatowo-pecanowa z lodami z masłem orzechowym
1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta kruche go i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę ok 23cm z dnem pokrytym papierem do pieczenia. Ponakłuwac widelcem i włożyć do lodówki.
2. Bataty przekroić na pół i zawinąć połówki w folię aluminiową. Piec ok.40min w temp. 200°C. Upieczony miąższ wyjąć ze skórki , zblendować z łyżką peanut butter. Dodać cukier, śmietankę, mleko kokosowe i orzechy pecan (pare zostawić do ozdoby).
3. Śmietankę na lody ubić i dodać do niej mleko skondensowanego i peanut butter. Wymieszać i włożyć do zamrażarki.
4. Polewa- masło rozpuścić w rondlu z grubym dnem, dodać cukier i kakao wymieszać aż będzie jednolita konsystencja.dodać kwaśna śmietanę wymieszać i lekko przestudzić przed polaniem tarty.
5. Podawać dobrze schłodzone (najlepsze na drugi dzien) z gałką lodów.