Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_7el1k86ud1velp4ac2nm8phs0h, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Tarta batatowo-pecanowa z lodami z masłem orzechowym

przesłał(a) Hania

składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 150g masła Lurpak
  • 30g smalcu
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • ok.400g batatów
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100ml mleka kokosowego
  • 140g cukru trzcinowego
  • czebata łyżka masła orzechowe (peanut butter)
  • 200g orzechów pecan
  • Lody:
  • 300ml śmietanki 30%
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 czubate łyżki słonego masła orzechowego
  • (peanut butter)
  • Polewa:
  • 30g masła Lurpak
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany gęstej 12%

1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta kruche go i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę ok 23cm z dnem pokrytym papierem do pieczenia. Ponakłuwac widelcem i włożyć do lodówki.

2. Bataty przekroić na pół i zawinąć połówki w folię aluminiową. Piec ok.40min w temp. 200°C. Upieczony miąższ wyjąć ze skórki , zblendować z łyżką peanut butter. Dodać cukier, śmietankę, mleko kokosowe i orzechy pecan (pare zostawić do ozdoby).

3. Śmietankę na lody ubić i dodać do niej mleko skondensowanego i peanut butter. Wymieszać i włożyć do zamrażarki.

4. Polewa- masło rozpuścić w rondlu z grubym dnem, dodać cukier i kakao wymieszać aż będzie jednolita konsystencja.dodać kwaśna śmietanę wymieszać i lekko przestudzić przed polaniem tarty.

5. Podawać dobrze schłodzone (najlepsze na drugi dzien) z gałką lodów.