Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_lnbbovvg9aodi73s7ic594qfq4, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Cytrynowa bezokolada

przesłał(a) Hania

składniki

  • Beza:
  • 8 białek
  • cukier biały drobny objętościowo dwa razy tyle ile białka
  • 0.5 szkl.wiórków kokosowych
  • Krem biały:
  • 200ml śmietanki 30%
  • 250g mascarpone.3lyzki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Krem cytrynowy:
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 140g cukru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 90g masła klasycznego Lurpak
  • 250 boröwek amerykańskich

1. Białka w temp. pokojowej ubić ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne dodawać stopniowo cukier nadal ubijając. Na koniec dodać pół szklanki wiórków kokosowych. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi i wypełnić je ubitymi białkami. Piekarnik nastawić na 160°C piec w tej temp. przez 10 min. Następnie zmniejszyć temp.do 130°C i piec 1,5 godziny.

2. Śmietankę dobrze schlodzoną ubić na sztywno ,dodać mascarpone i łyżeczkę cukru pudru ubijać jeszcze chwilę.

3. W rondlu z grubym dnem podgrzewać na średnim ogniu żółta, jajka i cukier mieszając ubijaczką. Jak będą dobrze podgrzane dodać

skórkę i sok z cytryny.podgrzewać ciągle mieszając aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia ,dodać masło Lurpak i wymieszać dobrze trzepaczką. Krem schłodzić.

4. Pierwszy blat bezy położyć na paterze nałożyć na niego połowę kremu mascarpone i nałożyć krem cytrynowy na krem biały wg.uznania (mnie sporo jeszcze zostało nieużytego kremu -można przechowywać w lodówce ok.1 tyg.). Posypać połową borówek.

Przykryć drugim blatem (górą do góry) nałożyć drugą połowę kremu z mascarpone i ponownie krem cytrynowy. Ozdobić borówki.