Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_9h92j2e647hh94pua3dt43540d, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Krewetki smażone na masełku czosnkowym z chili

przesłał(a) Karol

składniki

  • 500g krewetek
  • 125g masła czosnkowego LURPAK
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeża lub marynowana papryczka chili (można zastąpić kilkoma papryczkami piri-piri)
  • Sól
  • Bagietka (można zastąpić innym pieczywem)

Papryczkę siekamy drobniutko, czosnek wyciskamy (można takrze zetrzeć go na drobnej tarce) następnie mieszamy te składniki dokładnie z masłem, do którego możemy dodać także szczyptę soli.

Jeśli krewetki są mrożone, rozmrażamy je i obieramy całkowicie lub tak by pancerz został jedynie na ogonie.

Patelnie rozgrzewamy a następnie roztapiamy na niej wcześniej przygotowane masło z chili i dodajemy krewetki. Przykrywamy patelnię i dusimy krewetki w ten sposób przez około 5 minut od czasu do czasu lekko mieszając. Po tym czasie odkrywamy patelnię, solimy całość według własnych preferencji i smażymy dopóki się krewetki się nie zarumienią (zajmuje to około 5 minut), cały czas jednak musimy czuwać nad patelnią i pilnować by nic się nie przypaliło. Gdy krewetki nabiorą pomarańczowo-rumianego koloru a masełko się zagęści danie jest gotowe do przełożenia na talerz, który można ozdobić przepołowionym pomidorkiem koktajlowym.

Do dania polecam bagietkę pokrojoną pod kątem na kromeczki, którymi będzie można zbierać masełko z talerza :)