Krewetki smażone na masełku czosnkowym z chili
Papryczkę siekamy drobniutko, czosnek wyciskamy (można takrze zetrzeć go na drobnej tarce) następnie mieszamy te składniki dokładnie z masłem, do którego możemy dodać także szczyptę soli.
Jeśli krewetki są mrożone, rozmrażamy je i obieramy całkowicie lub tak by pancerz został jedynie na ogonie.
Patelnie rozgrzewamy a następnie roztapiamy na niej wcześniej przygotowane masło z chili i dodajemy krewetki. Przykrywamy patelnię i dusimy krewetki w ten sposób przez około 5 minut od czasu do czasu lekko mieszając. Po tym czasie odkrywamy patelnię, solimy całość według własnych preferencji i smażymy dopóki się krewetki się nie zarumienią (zajmuje to około 5 minut), cały czas jednak musimy czuwać nad patelnią i pilnować by nic się nie przypaliło. Gdy krewetki nabiorą pomarańczowo-rumianego koloru a masełko się zagęści danie jest gotowe do przełożenia na talerz, który można ozdobić przepołowionym pomidorkiem koktajlowym.
Do dania polecam bagietkę pokrojoną pod kątem na kromeczki, którymi będzie można zbierać masełko z talerza :)