Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_arqvgjs2jomasi2ngan3q256ut, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Flambirowane jabłka z czosnkiem niedźwiedzim i żubówką

przepis z odcinka 3

składniki

  • 3 jabłka granny smith
  • Pęczek świeżej mięty
  • żubrówka
  • trzy łyżki cukru
  • 3 łyżki słonecznika
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron

Słonecznik łączymy z sokiem z cytryny, solą, olejem i świeżą miętą w blenderze i miksujemy na grubsze pesto.

Jabłka kroimy w ósemki. Cukier rozpuszczamy na złoty karmel na patelni. Układamy na nim delikatnie jabłka i smażymy 2 minuty. Po tym czasie przewracamy je na drugą stronę pozwalając im się zarumienić. 
Dodajemy 30ml wódki z dodatkiem trawy żubrowej. Redukujemy płyn do gęstości sosu. 
Podajemy z miętowym pesto.