Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_rpsgnu9tqi9uocc8gfpclv69i3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Ceviche petarda witaminowa

przepis z odcinka 3

składniki

  • świeże surowe krewetki (10 sztuk obranych i 5 nie obranych)
    obieranie długo trwa, ale warto pokazać kilka jak się je obiera z pancerza
  • steak z świeżego tuńczyka (ok. 300 gramów)
  • 4 limonki
  • 4 cytryny
  • 2 grapefruity
  • 4 marakuje - im twardsze i cięższe tym lepiej
  • świeża kolendra, mięta i pietruszka (po pęczku każdego zioła)
  • 5 zielonych papryczek chilli jalapeno
  • 3 czerwone cebule
  • sól morska drobnoziarnista
  • łyżka, dwie
  • czarny pieprz w młynku
  • piwo rzemieślnicze typu IPA

Przepis jest prosty, trzeba obrać krewetki i je z grubsza posiekać. Posiekać tuńczyka w kostkę i resztę składników rozdrobnić i do miski. Miska może być szklana, żeby było dobrze widać. Na koniec doprawiam, wyciskam sok z cytrusów i dodaję świeże zioła i to się zostawia na 5-10 minut żeby się krewetki i tuńczyk „ugotował” ściął od kwasów. Później można to rozdzielić na porcje i spróbować. Na koniec zostanie ta cała marynata w misce i mogę ją przecedzić i rozlać do kieliszków na shoty. Ceviche można popić szklanką piwa.