Ravioli z doradą i chili z masłem szałwiowym z orzechami
W dużej misce łączymy widelcem mąkę, sól, rozkłócone jaja i oliwę. Jak składniki zaczną się łączyć przekładamy całość na stolnice i wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde i suche dolewamy odrobinę wody, ewentualnie podsypujemy mąką jeśli będzie się zbytnio kleić. Wyrobione ciasto odkładamy przykryte miską lub owinięte folią spożywczą na ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Doradę filetujemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy drobno poszatkowaną chili, przyprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym parmezanem. Na patelni rozgrzewamy 50 g masła, dodajemy od razu drobno poszatkowane orzechy, listki szałwii i chili. Jak tylko całość się podgrzeje wyłączamy gaz i zostawiamy. Ciasto na ravioli rozwałkowujemy bardzo cienko na podsypaną mąką stolnicy, układamy porcjami farsz na połowie ciasta i przykrywamy drugą połową. Sklejamy ciasto i wycinamy zgrabne pierożki. Odkładamy żeby lekko przeschły. Listki szałwii lekko zwilżamy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku i partiami gotujemy ravioli, ok. 3-4 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do ciepłego masła z orzechami i szałwią, w razie potrzeby podgrzewamy masło. Serwujemy pierożki pokropione masłem, obsypane startym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i prażonymi listkami szałwii.