Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_13nlf8gkvftcobfajjps9baso6, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Ravioli z doradą i chili z masłem szałwiowym z orzechami

przepis z odcinka 2

składniki

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 300 g mąki pszennej (najlepiej semolina lub krupczatka) +  do podsypania
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 2 dorady świeże całe (ew. wyfiletowane)
  • 1/2 świeżej chili
  • Ok. 100 g parmezanu
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz (świeżo mielony!)

Prażona szałwia:

  • Kilka listków szałwii
  • Mąka
  • 50 g masła
  • 1/4 kubka wody

Masło do polania:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 50 g masła Lurpak
  • Kilka listków szałwii
  • 1/2 chili
  • Ok. 50 g parmezanu

W dużej misce łączymy widelcem mąkę, sól, rozkłócone jaja i oliwę. Jak składniki zaczną się łączyć przekładamy całość na stolnice i wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde i suche dolewamy odrobinę wody, ewentualnie podsypujemy mąką jeśli będzie się zbytnio kleić. Wyrobione ciasto odkładamy przykryte miską lub owinięte folią spożywczą na ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Doradę filetujemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy drobno poszatkowaną  chili, przyprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym parmezanem. Na patelni rozgrzewamy 50 g masła, dodajemy od razu drobno poszatkowane orzechy, listki szałwii i chili. Jak tylko całość się podgrzeje wyłączamy gaz i zostawiamy. Ciasto na ravioli rozwałkowujemy bardzo cienko na podsypaną mąką stolnicy, układamy porcjami farsz na połowie ciasta i przykrywamy drugą połową. Sklejamy ciasto i wycinamy zgrabne pierożki. Odkładamy żeby lekko przeschły. Listki szałwii lekko zwilżamy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym maśle na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku i partiami gotujemy ravioli, ok. 3-4 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do ciepłego masła z orzechami i szałwią, w razie potrzeby podgrzewamy masło. Serwujemy pierożki pokropione masłem, obsypane startym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i prażonymi listkami szałwii.