Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_lctnqanuos9km9n74al38ts6de, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Skalopy z żółtkiem confit, szparagami, kalafiorem, popcornem z prosa i palonym masłem

przepis z odcinka 2

składniki

  • Małże Świętego Jakuba 
  • jaja (1 na porcje)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 kalafior
  • 1 cytryna
  • 100g prosa
  • olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
  • imbir 

Małże oczyszczamy. Żółtka oddzielamy od białek- żółtka przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy całkowicie olejem rzepakowym i kofitujemy w piecu w temperaturze 64C przez 45 minut. Kalafiora rozbieramy małym nożem aż do głąba, którego tak samo jak szparagi obieramy w cienkie paski. masło ogrzewamy w rondelku, odrobinę solimy i czekamy aż zacznie brązowieć. Nie bójcie się odczekać chwilkę dłużej - masło będzie tylko bardziej orzechowe i smaczne :)
rozgrzewamy olej do 210C w 1/3 wysokości garnka, przygotujcie talerz do odsączenia i wrzucajcie partiami proso. Te ziarenka, które zamienią się w piękny mini-popcorn wyławiajcie, posólcie i zostawcie do przeschnięcia.
Małże smażymy na złoty kolor z obu stron, układamy resztę składników wokół nich i zjadamy prędko :)