Skalopy z żółtkiem confit, szparagami, kalafiorem, popcornem z prosa i palonym masłem
Małże oczyszczamy. Żółtka oddzielamy od białek- żółtka przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy całkowicie olejem rzepakowym i kofitujemy w piecu w temperaturze 64C przez 45 minut. Kalafiora rozbieramy małym nożem aż do głąba, którego tak samo jak szparagi obieramy w cienkie paski. masło ogrzewamy w rondelku, odrobinę solimy i czekamy aż zacznie brązowieć. Nie bójcie się odczekać chwilkę dłużej - masło będzie tylko bardziej orzechowe i smaczne :)
rozgrzewamy olej do 210C w 1/3 wysokości garnka, przygotujcie talerz do odsączenia i wrzucajcie partiami proso. Te ziarenka, które zamienią się w piękny mini-popcorn wyławiajcie, posólcie i zostawcie do przeschnięcia.
Małże smażymy na złoty kolor z obu stron, układamy resztę składników wokół nich i zjadamy prędko :)