Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_r1n9gg6k5q72tufhmp3gp0cp6j, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Rybne Taco

przepis z odcinka 1

składniki

  • 2 filety z dorsza
  • pęczek kolendry
  • 1 awokado hass
  • 1 pomidor (najlepiej soczyste bawole serce)
  • 200g ananasa
  • 1 limonka
  • sól

Tortille do taco

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kubka ciepłej wody (może być potrzebna większa ilość, nawet do 3/4 kubka)
  • 1/2 łyżeczki soli

Awokado kroimy w pół. Wyciągamy pestkę nożem, a jego miąższ przekładamy łyżką do miski. Tniemy pomidory w grubszą kostkę, dodajemy do awokado wraz z wyciśniętym sokiem z połowy limonki i solą. Mieszamy wszystko ze sobą. 
Filety z dorsza smażymy na odrobinie osolonego oleju- najpierw długo od strony skóry, później odwracamy i dorzucamy kawałek chłodnego masła Lurpak, aby ryba nabrała jego pysznego kremowego smaku. Ściągamy ją z patelni i osuszamy na ręczniku papierowym.
Aby wyczarować pyszne tortille wystarczy wsypać mąkę i sól do miski. Dolejcie jeszcze trochę oliwy, ciepłej wody i zagniatajcie ciasto, które na końcu powinno być sprężyste i jędrne. Dajcie mu chwilę odpocząć, a później podzielcie na równe kawałki. Rozgrzejcie mocno patelnię (musi porządnie dymić!), a w międzyczasie rozwałkujcie każdy z nich na cienki na 2mm placek. Smażymy je chwilę, z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania charakterystycznych ciemnych plam. 
nakładamy na placek wszystkie dodatki, zwijamy i.... smaczneeego!