Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_v29tuf1usrrtm6kc3k3c16k51c, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Sałatka z botwiny i czereśni

przepis z odcinka 8

składniki

  • pęczek botwiny
  • 100 g koziego serka kremowego

Piklowane czereśnie:

  • duża garść czereśni
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu z białego wina
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie przyprawy korzenne (kawałek kory cynamonu, kilka goździków, kardamon)

Dressing

  • 2 łyżki marynaty z piklowanych czereśni 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz czerwony

Do posypania

  • 1 poszarpany croissant
  • łyżka masła
  • garść orzechów włoskich lub pekan

W rondelku zagotować wodę z octem, winem i przyprawami. Kiedy zacznie wrzeć, dodać wydrylowane czereśnie. Gotować około 5 minut, a następnie zestawić garnek z palnika i pozostawić czereśnie na co najmniej pół godziny, by się zamarynowały. Po tym czasie odsączyć czereśnie. Marynatę zostawić jako bazę do dressingu.

Botwinkę podzielić na buraczki i liście. Buraczki bez obierania, zostawiając 2-centymetrowy kawałek ogonka liściowego, gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Liście umyć i odłożyć, ewentualnie można je lekko porwać lub pokroić. Buraczki po ugotowaniu obrać ze skórki.

2 łyżki marynaty wymieszać za pomocą rózgi z 3 łyżkami oliwy z oliwek i miodem. Pieprz czerwony można dodać teraz lub zostawić do posypania wierzchu sałatki.

Orzechy podprażyć na suchej patelni. Croissanta porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła (nie więcej, ponieważ ciasto francuskie, z którego zrobione są croissanty zrobione jest na bazie masła i jest dość tłuste) i zarumienić na niej croissanty, by stały się chrupiące. Po wystygnięciu orzechów i podpieczonych croissantów wszystko drobno posiekać lub zmielić w blenderze. Wymieszać ze sobą orzechy i croissanty - powstanie maślano-orzechowa posypka.  

Liście botwiny polać dressingiem, ułożyć na talerzu w ulubiony sposób. Stworzyć własną improwizację z poszczególnych składników: kawałków sera koziego, piklowanych czereśni, buraczków (malutkie zostawić w całości, średnie pokroić na połówki, a nieco większe na ćwiartki) oraz posypki maślano-orzechowej. Jeżeli zostanie nam jeszcze trochę dressingu - polać nim sałatkę, przed dodaniem posypki. Wierzch posypać lekko rozgniecionymi ziarenkami czerwonego pieprzu.