Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_3ljb4idfp5rfqibstsirhk163a, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Stek z polędwicy wołowej na sałatce z botwinki z czereśniami z sosem z croissanta

przepis z odcinka 8

składniki

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 2 gałązki tymianku cytrynowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

    Sałatka

  • 1/2 pęczka botwinki
  • 1 łyżeczka masła Lurpak
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 szklanka czereśni
  • 1 opakowanie serka na grilla
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Około 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz

    Sos

  • 1,5 rogalika francuskiego croissant
  • 1 łyżka masła Lurpak
  • Około 2 szklanki mleka
  • 2 gałązki tymianku cytrynowego
  • Skórka otarta z 1/4 cytryny
  • Sól, pieprz
  • Szczypta cukru

Przygotowania zaczynamy od sosu. Croissant kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy masło, dodajemy tymianek cytrynowy i przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojonego rogalika i smażymy 2-3 minuty. Przesmażonego rogalika zalewamy mlekiem i dusimy 5-10 minut. Lekko studzimy, blendujemy i przecieramy przez sitko. Z powrotem stawiamy sos na palnik i odparowujemy do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji (około 5 minut). Sos doprawiamy skórką z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru, odstawiamy.

W słoiczku mieszamy ze sobą oliwę, miód i sok z cytryny, aż do uzyskania jednolitego sosu.

Na patelni grillowej grillujemy pokrojony w plasterki ser.

Na małej patelni prażymy ziarna słonecznika, odstawiamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i blanszujemy lekko na nim posiekane liście botwinki – przekładamy je na talerz. Na botwince układamy pokrojone na pół czereśnie, grillowany ser, całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, dodajemy przekrojony na pół czosnek i gałązki tymianku. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach ziół kładziemy steka i smażymy go od 1,5-4 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Usmażonego steka przenosimy na deskę i odstawiamy na 5 minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły.

Sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem, na niej umieszczamy steka, a całość wykończamy sosem z croissanta – serwujemy od razu, smacznego ; )