Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_o3kbnkum61rlo95c5hm8bicghe, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Tosto-gofry

przepis z odcinka 8

składniki

  • 1 opakowanie dużych tostów pełnoziarnistych lub pszennych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 250 g brzoskwiń ufo
  • 200 g sera gruyere lub innego dobrze ciągnącego i smacznego
  • Sól/pieprz
  • Świeże kurki
  • Werbena cytrynowa
  • Harissa

Brzoskwinie myjemy i kroimy na pół. Wyciągamy z nich pestki i układamy miąższem na rozgrzanej patelni z odrobiną cukru trzcinowego. Dodajemy kilka kurek, solimy i pieprzymy. Ściągamy je w momencie, gdy będą miały piękny karmelkowy kolor. Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy tosty cienką warstwą masła po zewnętrznej stronie i obkładamy środki dowolną ilością składników. Ja zazwyczaj dodaję podwójną ilość sera, bo poza ubóstwianiem masła, jestem też sero-holiczką ;) Wkładamy tosty do gofrownicy i smażymy na złoty kolor.