Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_02rs0vfh7bop73ec47qnsu13m3, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Chłodnik ogórkowy

przepis z odcinka 7

składniki

  • 3 x ogórek zielony
  • 100 g orzechow nerkowca
  • 1 limonka
  • młody groszek (hala mirowska)
  • koperek
  • kwiat kopru
  • jadalne kwiaty
  • nasturcja

Ścieramy 2 ogórki na tarce, aby odcedzić czysty sok. Doprawiamy go solą i sokiem z limonki - odstawiamy do lodówki. Pozostałego ogórka obieramy i kroimy w długie cienkie zapałki - solimy. Groszek parzymy we wrzątku przez 1-3 minut i studzimy szokowo w lodowatej wodzie. Obieramy groszek z wierzchniej skórki. Orzechy nerkowca prażymy w piecu nagrzanym do 180C przez 7-10 minut, studzimy i gotujemy w wodzie aż będą miękkie. Przekładamy orzechy do blendera i miksujemy na gładką pastę doprawiając do smaku solą. Układamy wszystkie składniki na talerzu, dekorujemy kwiatami i zalewamy orzeźwiającym sokiem z ogórka.