Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_gcuebasvk5lr2cubcljb5dbo2f, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Crumpets

przepis z odcinka 7

składniki

  • 175g mąki typ 650
  • 175g mąki szymanowskiej
  • 2 saszetki drożdży instant
  • łyżka białego cukru
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 170 ml wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 metalowe ringi do smażenia

Drożdze rozpuść w mleku z cukrem. Mąkę z solą przesiej do miski. Połącz dokładnie mokre i suche składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1-1,5 h. Sodę oczyszczoną rozpuść w wodzie i dodaj do drożdzowego ciasta. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Przygotuj teflonową patelnię i foremkę do smażenia. Ja użyłam silikonowej, którą jak i patelnię za każdym razem smarowałam olejem. Nakładaj po 2 łyżki ciasta do foremki i smaż ok. 6 minut z jednej strony, obróć i 1-2 minuty z drugiej. Przekładaj na ręczniczek papierowy do wystygnięcia. Podawaj na zimno lub opieczone w tosterze. U mnie z cząstką aksamitnego masła, albo ulubionymi dodatkami na śniadanie.