Crumpets
przepis z odcinka 7
Drożdze rozpuść w mleku z cukrem. Mąkę z solą przesiej do miski. Połącz dokładnie mokre i suche składniki przy pomocy drewnianej łyżki. Odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1-1,5 h. Sodę oczyszczoną rozpuść w wodzie i dodaj do drożdzowego ciasta. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Przygotuj teflonową patelnię i foremkę do smażenia. Ja użyłam silikonowej, którą jak i patelnię za każdym razem smarowałam olejem. Nakładaj po 2 łyżki ciasta do foremki i smaż ok. 6 minut z jednej strony, obróć i 1-2 minuty z drugiej. Przekładaj na ręczniczek papierowy do wystygnięcia. Podawaj na zimno lub opieczone w tosterze. U mnie z cząstką aksamitnego masła, albo ulubionymi dodatkami na śniadanie.