Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_94h6i8egtme0897af7vv8bfm4p, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Lody na patyku

przepis z odcinka 6

składniki

  • foremki do lodów na patyku
  • 1l śmietana 36%
  • 500g orzechów laskowych z łupiną
  • masło klarowane palone
  • masło Lurpak do formy
  • 1/2 kubka cukru
  • 1/4 kubka miodu gryczanego
  • 1/4 kubka wody
  • 1 łyżeczka sody

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Rozłóż orzechy równomiernie na blasze i upraż na złoty kolor. Zmiksuj je w blenderze na gładkie masło, dodaj śmietanę i odrobinę soli i cukru bądź miodu do smaku. Przelej w foremki do lodów i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Wymieszaj cukier, miód i wodę w większym rondlu. Podgrzewaj powoli, aż syrop osiągnie temperaturę 149 C. Powinien mocno bąbelkować i mieć kolor jasnego syropu klonowego. Ściągnij rondel z palnika i dodaj do syropu sodę. Szybko wymieszaj całość i przelej do wcześniej przygotowanej formy. Nie dotykaj ani nie wyrównuj. Zostaw do całkowitego wystudzenia - połam na malutkie kawałki. Rozpuść masło w garnku na średnim ogniu. Podgrzewaj aż masło zacznie się przypalać i mieć przyjemny orzechowy smak. Odstaw do przestudzenia (ok 27 C). Wyciągnij lody z zamrażarki i pojedynczo zanurzaj w palonym maśle. Obłóż pokruszonym plastrem miodu i zajadaj!