Lody na patyku
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Rozłóż orzechy równomiernie na blasze i upraż na złoty kolor. Zmiksuj je w blenderze na gładkie masło, dodaj śmietanę i odrobinę soli i cukru bądź miodu do smaku. Przelej w foremki do lodów i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Wymieszaj cukier, miód i wodę w większym rondlu. Podgrzewaj powoli, aż syrop osiągnie temperaturę 149 C. Powinien mocno bąbelkować i mieć kolor jasnego syropu klonowego. Ściągnij rondel z palnika i dodaj do syropu sodę. Szybko wymieszaj całość i przelej do wcześniej przygotowanej formy. Nie dotykaj ani nie wyrównuj. Zostaw do całkowitego wystudzenia - połam na malutkie kawałki. Rozpuść masło w garnku na średnim ogniu. Podgrzewaj aż masło zacznie się przypalać i mieć przyjemny orzechowy smak. Odstaw do przestudzenia (ok 27 C). Wyciągnij lody z zamrażarki i pojedynczo zanurzaj w palonym maśle. Obłóż pokruszonym plastrem miodu i zajadaj!