Minitarta z rabarbarem, jabłkami i lukrem fiołkowym
przepis z odcinka 6
Rozpuść cukier w rondlu, dorzuć pokrojony rabarbar i jabłka cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i duś przez 3-5 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto (tak, jak na ciasto kruche) i włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na papierze do pieczenia, ponieważ zawiera sporo masła- przełóż je do lodówki i dopiero po ponownym schłodzeniu wytnij równe prostokąty. Schłódź ponownie, nałóż nadzienie, przykryj drugim prostokątem i nakłuj wierzch widelcem. Włóż je do lodówki na ostatnie 30 minut. W tym czasie utrzyj białko z cukrem fiołkowym i cukrem pudrem na lukier. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Piecz minitarty przez 30 minut. Udekoruj lukrem. Smacznego!