Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_p4mh4g5rtv02ougm227cue5cd1, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Minitarta z rabarbarem, jabłkami i lukrem fiołkowym

przepis z odcinka 6

składniki

nadzienie

  • 2 kubki jabłek
  • 0,5 kubka rabarbaru
  • 2/3 kubka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 kubka soku z cytryny

ciasto

  • 2 kubki (240g) mąki typ 500
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kubek (225g) niesolonego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 dodatkowe jajko do posmarowania ciasta

lukier

  • 1/2 szklanki cukiru fiołkowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko kurzego jajka

Rozpuść cukier w rondlu, dorzuć pokrojony rabarbar i jabłka cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i duś przez 3-5 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Zagnieć szybko wszystkie składniki na ciasto (tak, jak na ciasto kruche) i włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na papierze do pieczenia, ponieważ zawiera sporo masła- przełóż je do lodówki i dopiero po ponownym schłodzeniu wytnij równe prostokąty. Schłódź ponownie, nałóż nadzienie, przykryj drugim prostokątem i nakłuj wierzch widelcem. Włóż je do lodówki na ostatnie 30 minut. W tym czasie utrzyj białko z cukrem fiołkowym i cukrem pudrem na lukier. Rozgrzej piekarnik do 180 C. Piecz minitarty przez 30 minut. Udekoruj lukrem. Smacznego!