KFC & HK style MILK TEA
Skrzydła dzielimy na dwie części. osuszamy ręcznikiem papierowym. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i czosnek, które szklimy na odrobinie oleju. dodajemy do nich sok z limonki, kilka łyżek ostrej koreańskiej pasty, ketchup i łyżeczkę startego imbiru. doprawiamy solą i cukrem i rozrzedzamy odrobiną wody do uzyskania lejącej konsystencji.
Do głębokiego garnka wlewamy 2/5 oleju do smażenia i rozgrzewamy go do temperatury 180C. Do miski wsypujemy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy dolewając powoli lodowatej wody i wódkę.
Każdy kawałek kurczaka maczamy w tempurze i delikatnie wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy 6-7 minut odwracając co chwilę aż będą złote i chrupkie. Odsączamy na papierowym ręczniku. Zwiększ temperaturę do 190C i smaż wszystkie drugi raz przez 30-60 sekund, aż będą super chrupkie. Jeszcze gorące posmaruj przygotowanym sosem. Posyp uprażonym sezamem, dymką i listkami kolendry.
Zaparz herbatę, przecedź i dolej do niej słodzonego mleka zagęszczonego. Pij gorące lub schłodzone kostkami lodu.