Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_hku9lfe62ih43cmhj7cgbmteql, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

KFC & HK style MILK TEA

przepis z odcinka 5

składniki

  • 20 szt skrzydeł kurczaka (całych)
  • 3/4 kubka skrobii kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka mąki szymanowskiej
  • 1/2 kubka lodowatej wody
  • 1/2 kubka wódki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1x pasta Gochujang (hala mirowska, sklep z gratami chińskimi ASIA TASTY)
  • cukier trzcinowy
  • ketchup
  • imbir
  • cebula biała
  • czosnek
  • 3 limonki
  • szczypior dymka
  • kolendra
  • sezam biały

HERBATA

  • herbata
  • woda
  • kruszony lód
  • 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego

Skrzydła dzielimy na dwie części. osuszamy ręcznikiem papierowym. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i czosnek, które szklimy na odrobinie oleju. dodajemy do nich sok z limonki,  kilka łyżek ostrej koreańskiej pasty, ketchup i łyżeczkę startego imbiru. doprawiamy solą i cukrem i rozrzedzamy odrobiną wody do uzyskania lejącej konsystencji.
Do głębokiego garnka wlewamy 2/5 oleju do smażenia i rozgrzewamy go do temperatury 180C. Do miski wsypujemy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy dolewając powoli lodowatej wody i wódkę.
Każdy kawałek kurczaka maczamy w tempurze i delikatnie wrzucamy do gorącego oleju. Smażymy 6-7 minut odwracając co chwilę aż będą złote i chrupkie. Odsączamy na papierowym ręczniku. Zwiększ temperaturę do 190C i smaż wszystkie drugi raz przez 30-60 sekund, aż będą super chrupkie. Jeszcze gorące posmaruj przygotowanym sosem. Posyp uprażonym sezamem, dymką i listkami kolendry.

Zaparz herbatę, przecedź i dolej do niej słodzonego mleka zagęszczonego. Pij gorące lub schłodzone kostkami lodu.