KANELBULLAR - Skandynawskie bułki z kardamonem i cynamonem
Podgrzej mleko w garnku do 37° C i dołóż masło o temperaturze pokojowej. Rozkrusz drożdże w misce, zalej podgrzanym mlekiem. Dodaj sól, cukier, kardamon i większość mąki. Wyrabiaj ciasto i dodawaj powoli resztę mąki. Zostaw trochę mąki na później. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Posyp mąką ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 30 minut. Po wyrośnięciu wyrabiaj chwilę ciasto w misce i połóż na blacie posypanym mąką. Ugniataj tak długo, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 2 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąty i rozsmaruj na nich masło, posyp cukrem i cynamonem. Złóż w pół i pokrój w charakterystyczne „spodnie”. Zwiń każdy w w piękne luźne gniazdka. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozwól im wyrosnąć ok 30 min. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. Zależy od mocy piekarnika. Zerkaj od czasu do czasu :) Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!