Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_qe8b8377g8v009kqnk4c6e6ehp, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

KANELBULLAR - Skandynawskie bułki z kardamonem i cynamonem

przepis z odcinka 5

składniki

  • 500ml mleka
  • 100g masła Lurpak
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g cukru trzcinowego
  • kardamon mielony
  • cynamon mielony
  • 1kg mąki szymanowskiej

Podgrzej mleko w garnku do 37° C i dołóż masło o temperaturze pokojowej. Rozkrusz drożdże w misce, zalej podgrzanym mlekiem. Dodaj sól, cukier, kardamon i większość mąki. Wyrabiaj ciasto i dodawaj powoli resztę mąki. Zostaw trochę mąki na później. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Posyp mąką ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 30 minut. Po wyrośnięciu wyrabiaj chwilę ciasto w misce i połóż na blacie posypanym mąką. Ugniataj tak długo, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 2 części. Każdą część rozwałkuj na prostokąty i rozsmaruj na nich masło, posyp cukrem i cynamonem. Złóż w pół i pokrój w charakterystyczne „spodnie”. Zwiń każdy w w piękne luźne gniazdka. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozwól im wyrosnąć ok 30 min. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. Zależy od mocy piekarnika. Zerkaj od czasu do czasu :) Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!