Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_fespvdvv54883ih41e3ik64hvk, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Wiosenna sałata!

przepis z odcinka 5

składniki

  • Pęczek szparagów
  • Młode liście (sałaty, ogórecznik itp. Najlepiej od pana ziółko-mogę kupić)
  • Młode ziemniaki - jak najmniejsze 0,5 kg
  • 200 g Fete
  • Oliwa
  • Szalotka
  • Nasiona kolendry
  • Pędy groszku
  • Kwiaty i/lub liście nasturcji

Sos

  • Oliwa
  • Musztarda z ziarnami
  • Odrobina syropu malinowego
  • Sól pieprz
  • Sok z cytryny

Szalotkę obieramy i kroimy na półplastry, fetę kroimy w kostkę. W słoiku układamy na przemian fetę i szalotkę posypując ziarnami kolendry - zalewamy oliwą.

Szparagi dokładnie myjemy i gotujemy na parze aż będą półtwarde około 5 minut. Kroimy na kawałki 3 cm - szczyty odkładamy na bok.
Sałatę płuczemy i osuszamy.

Ziemniaki myjemy i gotujemy na parze aż będą miękkie - około 10 minut.

W słoiku mieszamy sok z cytryny, musztardę, oliwę, syrop z malin - aż będzie jednorodny sos - doprawiamy.

Na talerzu aranżujemy sałatę wymieszane z łodygami szparagów, w misce mieszamy ziemniaki (jak są duże to kroimy na kawałki) z sosem i układamy ma wierzchu sałaty, dekorujemy końcówkami szparagów, pędami groszku i kwiatami.