Pieczona chrupiąca owsianka z ananasem, gruszką i zielonym - miętowym cukrem z brzozy
Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Ananasa i gruszki kroimy w równej wielkości kawałki. W rondlu rozpuszczamy łyżkę cukru brzozowego, do którego dorzucamy przygotowane wcześniej owoce i startą skórkę z połowy limonki. Podgrzewamy całość do momentu, gdy poza owocami zobaczymy w garnku pyszny owocowy syrop. Przelewamy owoce wraz z sokiem do małych żaroodpornych kokilek.
Aby przygotować kruszonkę mieszamy w misce wszystkie suche składniki, dodajemy do nich zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i wyrabiamy szybko paluszkami. Posypujemy nią obficie nasze czekające z niecierpliwością owoce. Całość pieczemy ok 20 minut lub do zazłocenia kruszonki.
Zielony cukier uzyskamy ucierając w moździerzu listki mięty (np czekoladowej albo truskawkowej) z pozostałą częścią cukru brzozowego. Posypcie nim upieczoną, jeszcze gorącą owsiankę.