Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_ft977d470mek19b8p7gq648hrq, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Pieczona chrupiąca owsianka z ananasem, gruszką i zielonym - miętowym cukrem z brzozy

przepis z odcinka 4

składniki

owoce

  • 1 ananas (możemy użyć także ananasa z puszki)
  • 2 gruszki
  • pęczek świeżej mięty
  • 50g ksylitolu
  • 1 limonka
    • kruszonka

      • 3/4 kubka mąki żytniej 720
      • 3/4 kubka płatków owsianych
      • 1/2 kubka cukru kokosowego
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki soli
      • łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/2 kubka zimnego masła
      • 1/4 kubka siekanych orzechów nerkowca

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Ananasa i gruszki kroimy w równej wielkości kawałki. W rondlu rozpuszczamy łyżkę cukru brzozowego, do którego dorzucamy przygotowane wcześniej owoce i startą skórkę z połowy limonki. Podgrzewamy całość do momentu, gdy poza owocami zobaczymy w garnku pyszny owocowy syrop. Przelewamy owoce wraz z sokiem do małych żaroodpornych kokilek.
Aby przygotować kruszonkę mieszamy w misce wszystkie suche składniki, dodajemy do nich zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i wyrabiamy szybko paluszkami. Posypujemy nią obficie nasze czekające z niecierpliwością owoce. Całość pieczemy ok 20 minut lub do zazłocenia kruszonki.
Zielony cukier uzyskamy ucierając w moździerzu listki mięty (np czekoladowej albo truskawkowej) z pozostałą częścią cukru brzozowego. Posypcie nim upieczoną, jeszcze gorącą owsiankę.