Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_tfbdfjbfbna1iosu9fv9lmopu9, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Kofty z selera w sosie chrzanowym z grillowaną papryką i koperkiem

przepis z odcinka 4

składniki

kofty z selera

  • 4 łyżki masła sklarowanego lub oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 500 g korzenia selera startego na tarce o grubych oczkach
  • 3 liście laurowe
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • nierafinowana sól do smaku
  • olej roślinny do smażenia (najlepiej ryżowy lub rafinowany kokosowy)

sos chrzanowy:

  • 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej ryżowy lub rafinowany kokosowy)
  • 4 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
  • 1 - 2 drobno poszatkowane papryczki chilli (z pestkami lub bez; opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wody
  • 400 ml jogurtu greckiego dobrej jakości
  • 4 łyżki chrzanu
  • nierafinowana sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • poszatkowany pęczek koperku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w grube paski oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia papryki

Do zrobienia masła sklarowanego potrzebujemy 2 - 3 kostek masła Lurpak
Przygotowujemy kofty z selera: selera i liście laurowe dusimy na tłuszczu pod pokrywką około 7 minut, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Przekładamy do miski, aby go wystudzić. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, pieprz ziołowy i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki wielkości małej śliwki. Smażymy je na głębokim tłuszczu lub delikatnie spłaszczamy i smażymy na mniejszej ilości tłuszczu na patelni. Kofty powinny być złote na zewnątrz i delikatne, ale upieczone w środku. Kofty podajemy na sosie chrzanowym, posypane koperkiem z grillowaną papryką.
Przygotowujemy sos chrzanowy: na tłuszczu podsmażamy czarną gorczycę, aż zacznie strzelać. Dodajemy kmin rzymski. Czekamy chwilę, aż wydobędzie się aromat. Imbir i czosnek mieszamy w małej miseczce. Dodajemy do masali i czekamy chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy poszatkowane chilli (opcjonalnie). Po chwili wlewamy wodę i zestawiamy z ognia. Czekamy, aż przestygnie i dodajemy jogurt oraz chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Przygotowujemy grillowaną paprykę: paprykę grillujemy na suchej patelni pod pokrywką. Papryka powinna być miękka i w niektórych miejscach delikatnie przypieczona. Przed podanie skrapiamy oliwą.