Kofty z selera w sosie chrzanowym z grillowaną papryką i koperkiem
Do zrobienia masła sklarowanego potrzebujemy 2 - 3 kostek masła Lurpak
Przygotowujemy kofty z selera: selera i liście laurowe dusimy na tłuszczu pod pokrywką około 7 minut, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Przekładamy do miski, aby go wystudzić. Dodajemy mąkę z ciecierzycy, pieprz ziołowy i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kuleczki wielkości małej śliwki. Smażymy je na głębokim tłuszczu lub delikatnie spłaszczamy i smażymy na mniejszej ilości tłuszczu na patelni. Kofty powinny być złote na zewnątrz i delikatne, ale upieczone w środku. Kofty podajemy na sosie chrzanowym, posypane koperkiem z grillowaną papryką.
Przygotowujemy sos chrzanowy: na tłuszczu podsmażamy czarną gorczycę, aż zacznie strzelać. Dodajemy kmin rzymski. Czekamy chwilę, aż wydobędzie się aromat. Imbir i czosnek mieszamy w małej miseczce. Dodajemy do masali i czekamy chwilę, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy poszatkowane chilli (opcjonalnie). Po chwili wlewamy wodę i zestawiamy z ognia. Czekamy, aż przestygnie i dodajemy jogurt oraz chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Przygotowujemy grillowaną paprykę: paprykę grillujemy na suchej patelni pod pokrywką. Papryka powinna być miękka i w niektórych miejscach delikatnie przypieczona. Przed podanie skrapiamy oliwą.