Warning: session_start(): open(/2018.kuchniaplus.pl/tmp//sess_mp54gucoh9dc0aujp6on4d3aog, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /2018.kuchniaplus.pl/tmp/) in /kuchniaplus-2021/ksite/akcja-improwizacja/index.php on line 2
Akcja improwizacja LURPAK - Kuchnia+
#akcjaimprowizacja
Lurpak

Sticky toffee pudding z kwasem chlebowym

przepis z odcinka 3

składniki

  • 200g mięsistych daktyli
  • 300ml wody
  • 100g masła
  • 100g ciemnego cukru muscovado
  • 2 jaja
  • 200g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

sos

  • 250 ml kwasu chlebowego
  • 300g muscovado

Daktyle gotujemy w wodzie przez 10 min, po czym je odstawiamy i studzimy.
W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąka. Pieczemy w temperaturze 180C przez 30-40 minut- do suchego patyczka.
W międzyczasie podgrzewamy w rondelku kwas chlebowy z cukrem, aż do powstania rzadkiego karmelu.
Po wyciągnięciu ciasta z pieca, w jeszcze gorącym robimy 100 dziurek wykałaczką. Zalewamy gorącym karmelem i zostawiamy do wystygnięcia (lub jemy gorące, bo też jest przeeeepyszne ;))