Tradycje kulinarne Korei

Tradycje kulinarne Korei

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Wydawca: Wydawnictwo Hanami

Tradycje kulinarne Korei

"Tradycje kulinarne Korei" to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA