Sirocco

Sirocco

Sabrina Ghayour

Wydawca: Wydawnictwo Insignis

Sirocco

Jak powiedziała Nigella Lawson – Sabrina Ghayour potrafi wspaniale oswajać egzotykę. Dowodem na to jest pełna aromatycznych przepisów książka „Sirocco”, która przykuwa uwagę już samą barwną okładką. Pod koniec marca „Sirocco” trafiło do księgarń w całej Polsce, a sama autorka – Iranka, która od dzieciństwa mieszka w Anglii – przyjedzie do Warszawy, aby pokazać, jak proste i przyjemne jest gotowanie w bliskowschodnim duchu.

Ogromnym atutem książek Sabriny Ghayour są nieskomplikowane przepisy z elastyczną listą składników. Sabrina nie lubi łatek, które przykleja się kuchni bliskowschodniej: „pikantna”, „pełna przypraw”. Kluczem są naturalne składniki i kilka sekretów, które chętnie zdradza w „Sirocco”.

Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, „Sirocco” (sirocco to gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód; opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień.

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA