Ramen w domu

Ramen w domu

Brain Mac Duckston

Wydawca: Wydawnictwo Poradnia K.

Ramen w domu

Książka kucharska z łatwymi japońskimi przepisami na klasyczny ramen i odważnymi, nowymi smakami.

Przygotowanie idealnego ramenu to spory wyczyn. Jednak autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody na drodze do prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły Ramen w domu” daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania. To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań.

Uwielbiam ramen. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam go w Japonii, zakochałam się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad i po prostu spróbować. My, Polacy, jesteśmy mistrzami w gotowaniu zup i jestem przekonana, że pokochamy też ramen.

W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu, o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron. W świecie, gdzie wszystko musi być na szybko, ramen jest jak medytacja. Jestem przekonana, że podbije świat, a głębia jego smaku zachwyci nasze podniebienia. Polecam gorąco!

Eliza Mórawska-Kmita, Whiteplate.com

Książka „Ramen w domu” to:

  • Ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki
  • Instrukcje krok po kroku, które umożliwiają cieszenie się domowym ramenem każdego wieczoru
  • Sztuczki, które oszczędzą Twój czas
  • Ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni

Wśród przepisów:

  • Shio ramen z zielonymi warzywami
  • Chashumen z boczkiem
  • Ostry miso ramen
  • Ramen tonkotsu
  • Smażony makaron
  • Wegański hiyashi chuka i wiele więcej!

O autorze

Brian MacDuckston jest koneserem ramenu mieszkającym w Japonii. Spędził wiele lat podróżując po tym kraju i próbując niezliczonych porcji tego dania; jest absolwentem Szkoły Ramenu w Osace. Prowadzi kronikę swoich odkryć (których dokonuje zarówno podczas jedzenia, jak i przygotowywania ramenu) ‒ na stronie internetowej i kanale YouTube „Ramen Adventures”. Kiedy nie promuje ramenu w japońskiej telewizji, zabiera swoje kubki smakowe w kulinarną podróż po Japonii.

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA