Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Korzenny szlak

Korzenny szlak

(Spice Trail), seria dokumentalna, Wielka Brytania, 2011, 3 x 60

Skąd pochodzą przyprawy, których na co dzień używamy w kuchni? W poszukiwaniu oryginalnych smaków prowadząca Kate Humble wyrusza na Sri Lankę, do Indii, Meksyku czy Maroka, aby porozmawiać z plantatorami, którzy od pokoleń zajmują się uprawą aromatycznego cynamonu, słodkiej wanilii czy ostrego pieprzu.

Brytyjska prezenterka telewizyjna Kate Humble w trzyodcinkowej serii opowiada o znanych przyprawach. Skupia się jednak nie tylko na ich historii, ale też zastosowaniu w kuchni, medycynie i zdradza ciekawostki na ich temat.

W pierwszym odcinku odwiedza Indie, skąd pochodzą różne gatunki pieprzu: czarny, biały, zielony czy i czerwony, którego egzotyczne odmiany rzadko goszczą na sklepowych półkach. W poszukiwaniu drzew cynamonowych Kate udaje się na Sri Lankę, gdzie lokalni rolnicy pokazują, jaki jest proces przygotowania laski cynamonowej, która trafia później również na polskie stoły.

Drugi odcinek poświęcony jest gałce muszkatołowej i goździkom, których tradycyjne plantacje są znajdują się w Indonezji. Kolejny szafranowi, kiedyś zbieranemu przez Berberów w Maroku, teraz najczęściej uprawianemu w Hiszpanii. W Meksyku dowiadujemy się, że wanilia dojrzewa prawie rok, a przez następne 9 miesięcy schnie i że to nie tylkojedyna jadalna orchidea na świecie, ale i winorośl.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA