Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
elBulli. Kuchnia to sztuka
(elBulli. Cooking in Progress), film dokumentalny, Niemcy, 2010, 108
Hiszpańska elBulli to jedna z najsłynniejszych restauracji na świecie. Prowadzona przez Ferrana Adrię zdobyła wszystkie najważniejsze wyróżnienia kulinarne, w tym trzy gwiazdki Michelina. W lokalu nie ma stałego menu, a mistrzowie kulinarni codziennie przeprowadzają eksperymenty, aby stworzyć potrawy, których jeszcze nikt nie przygotował. Czy w tym tkwi tajemnica ich sukcesu?
Szef kuchni znanej na świecie hiszpańskiej restauracji elBulli przemienił gotowanie w dzieło sztuki. Lokal otwarty jest przez pół roku (od kwietnia do września), gdyż wtedy są dostępne wyłącznie świeże produkty. Przez pozostałą część roku grupa ekspertów pracuje nad stworzeniem nowej karty menu. W jej skład wchodzi 30 dań, które są wynikiem eksperymentu ze strukturą
i formą potraw, ich estetycznym wyglądem na talerzu, przygotowaniem, a także z otaczającą je przestrzenią. Gotowanie za pomocą ciekłego azotu to jedna z wielu niekonwencjonalnych metod stosowanych w tym miejscu.
Właściciel restauracji Ferran Adrià jest zawsze pod ręką i próbuje wszystkiego, co powstaje w tym zadziwiającym laboratorium smaku. Eksperymentalne dania mają wyrafinowane nazwy, takie jak: Parmezanowy Kryształ czy Zanikające Ravioli. Tak, jak inne potrawy, tak i te były dziełem przypadku. Gdy jeden z ekspertów wyłowił kostkę lodu ze szklanki coli i zanurzył ją w sosie na talerzu, wpadł na pomysł stworzenia dania z kostek lodu. Z kolei inny zmiksował olej z wodą i stworzył koktajl, który zostawia delikatny posmak na ustach. elBulli to jednak nie tylko wyjątkowa karta menu, lecz również szczególnego rodzaju postawa wobec jedzenia. Oprócz perfekcji smaku i doskonałej jakości jedzenia chodzi tu również o empatię, o odczuwanie potraw, o ich doświadczanie w sobie. A wszystko odbywa się zgodnie z obowiązującym tu mottem: "im dziwniej, tym lepiej".
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź