Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Czerwony jak pomidor
(Tomatoes See Red), Film dokumentalny, Francja, 2006, 52
Okrągłe lub podłużne, wielkie jak dorodne jabłko albo całkiem maleńkie, czerwone, zielone, pomarańczowe, ich zapach kojarzy się z latem... Pomidory.
Istnieje ponad siedem tysięcy gatunków pomidorów, jednak na szeroka skalę spożywa się zaledwie kilka z nich. Są najpopularniejszym warzywem na świecie. Pochodzą z Ameryki Południowej, do Europy dotarły po 1492 roku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą. Hodowano go w ogrodach w celach dekoracyjnych. W 1893 roku Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych - porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce - dla celów podatkowych uznał pomidory za warzywa (na podstawie jego zastosowań kulinarnych), nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej. Z naukowego punktu widzenia pomidor pozostaje owocem. Twórcy dokumentu "Czerwony jak pomidor" postanowili przyjrzeć się produkcji pomidorów, uwzględniając w swoim obrazie kwestię uprzemysłowienia rolnictwa w dobie globalizacji. Zajęli się również tematem standaryzacji smaku tego warzywa.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź