Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Co z tą żywnością ekologiczną?

Co z tą żywnością ekologiczną?

(What's Organic About Organic?), film dokumentalny, USA, 2010, 60

Debata dotycząca ekologii i zdrowego żywienia przestała być sprawą lokalnych społeczności i zajęła miejsce na międzynarodowym forum. Oprócz rolników, od których wszystko się zaczęło, zaangażowali się w nią ekolodzy, naukowcy, specjaliści do spraw żywienia, biznesmeni i politycy. Zaczęto ujawniać ukryte koszty związane z konwencjonalnym rolnictwem i dostrzegać coraz więcej zalet uprawy organicznej. Reżyser filmu dokumentalnego "Co z tą żywnością ekologiczną?" zwraca uwagę na konieczność mówienia o ekologicznym żywieniu, uświadamia, jak ważna jest praca nad rozwojem świadomości konsumentów. W swoim obrazie przekonuje, że żywność ekologiczna dawno przestała być sprawą osobistego wyboru, ale jest kwestią społecznej odpowiedzialności.

Bohaterowie filmu to rolnicy, aktywiści i naukowcy, którzy działają na rzecz rozwoju zrównoważonego rolnictwa, lokalnej, organicznej żywności i przywrócenia równowagi utraconej na skutek globalizacji i procesu uprzemysławiania żywności. Wiele osób wybiera produkty z odpowiednim oznakowaniem wskazującym na ich ekologiczne pochodzenie. Jednak to nie wystarcza, jak przekonują bohaterowie dokumentu - prawdziwa debata i rzeczywiste działania powinny wykraczać poza sklepowe półki. Okazuje się, że ekologiczne rolnictwo jest szansą na rozwiązanie wielu problemów dotyczących zdrowia człowieka i kondycji Ziemi. Twórcy obrazu pokazują, że uprawa organiczna może byś skuteczną metodą ochrony gleby i powietrza, odpowiedzią na toksyczne zanieczyszczenie planety i nowoczesnym sposobem walki z globalnym ociepleniem.

Film zmusza widzów do zastanowienia się nad przyszłością i zadania kluczowego pytania: "Co jeść, by nie szkodzić, a pomagać sobie samym i naszej planecie?"

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA