Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Co z tą żywnością ekologiczną?
(What's Organic About Organic?), film dokumentalny, USA, 2010, 60
Debata dotycząca ekologii i zdrowego żywienia przestała być sprawą lokalnych społeczności i zajęła miejsce na międzynarodowym forum. Oprócz rolników, od których wszystko się zaczęło, zaangażowali się w nią ekolodzy, naukowcy, specjaliści do spraw żywienia, biznesmeni i politycy. Zaczęto ujawniać ukryte koszty związane z konwencjonalnym rolnictwem i dostrzegać coraz więcej zalet uprawy organicznej. Reżyser filmu dokumentalnego "Co z tą żywnością ekologiczną?" zwraca uwagę na konieczność mówienia o ekologicznym żywieniu, uświadamia, jak ważna jest praca nad rozwojem świadomości konsumentów. W swoim obrazie przekonuje, że żywność ekologiczna dawno przestała być sprawą osobistego wyboru, ale jest kwestią społecznej odpowiedzialności.
Bohaterowie filmu to rolnicy, aktywiści i naukowcy, którzy działają na rzecz rozwoju zrównoważonego rolnictwa, lokalnej, organicznej żywności i przywrócenia równowagi utraconej na skutek globalizacji i procesu uprzemysławiania żywności. Wiele osób wybiera produkty z odpowiednim oznakowaniem wskazującym na ich ekologiczne pochodzenie. Jednak to nie wystarcza, jak przekonują bohaterowie dokumentu - prawdziwa debata i rzeczywiste działania powinny wykraczać poza sklepowe półki. Okazuje się, że ekologiczne rolnictwo jest szansą na rozwiązanie wielu problemów dotyczących zdrowia człowieka i kondycji Ziemi. Twórcy obrazu pokazują, że uprawa organiczna może byś skuteczną metodą ochrony gleby i powietrza, odpowiedzią na toksyczne zanieczyszczenie planety i nowoczesnym sposobem walki z globalnym ociepleniem.
Film zmusza widzów do zastanowienia się nad przyszłością i zadania kluczowego pytania: "Co jeść, by nie szkodzić, a pomagać sobie samym i naszej planecie?"
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź