Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
ATELIER SMAKU na mazurskim szlaku
magazyn, Polska, 2012, 5 x 13
Znani wegetarianie - Jola Słoma i Mirek Trymbulak bogatsi w doświadczenia we wprowadzaniu wegańskiej i bezglutenowej diety w sopockich i gdańskich restauracjach tym razem wyruszają na Mazury. W programie odwiedzają restauracje, które są otwarte na gości o nietypowych potrzebach kulinarnych.
Jola i Mirek jedzą pyszne potrawy w urokliwej mazurskiej krainie lasów i jezior. W każdym odcinku
prezentują kucharzy, którzy gotują z miłością i zaangażowaniem, tak aby zadowolić największych smakoszy.
Odwiedzą m.in. Ostródę, Podzamcze i Iławę, gdzie w sezonie żeglarze i turyści chętnie korzystają z lokalnej
gastronomii. Na specjalnej mapie miejsc, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie, pojawią się kolejne
restauracje i hotele. To właśnie w nich prowadzący program wraz z szefami kuchni opracowali potrawy dla
osób o specjalnych potrzebach kulinarnych, ale tak skomponowane, aby były ciekawe również dla
pozostałych klientów - w tym ryżowe roladki z kapustą i grzybami, kukurydziane spaghetti z pesto czy lody
żurawinowo-bananowe.
W pięcioodcinkowej serii "ATELIER SMAKU na mazurskim szlaku" prowadzący stawiają na spędzanie czasu
przy wspólnym stole, na którym znajduje się jedzenie, które zadowoli nawet najwybredniejsze
podniebienia. Pokazują problemy, z jakimi stykają się na co dzień wegetarianie w tradycyjnych
restauracjach i udowadniają, że wegańskie i bezglutenowe posiłki mogą być smaczne i zdrowe. Program
przełamuje stereotypy oraz stanowi odpowiedź na wzrost świadomości społeczeństwa na temat zdrowego
odżywiania.
Gospodarze programu, Jola Słoma i Mirek Trymbulak, są bezglutenowymi wegetarianami, projektantami
mody i autorami trzech książek kulinarnych: "Nakarmić duszę", "Ubrać duszę"
i "ATELIER SMAKU". "ATELIER SMAKU'' jest zarejestrowanym znakiem towarowym R-218208.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź