Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Alain Ducasse w Plaza Athenee


(Alain Ducasse et Plaza Athénée), seria dokumentalna, Francja, 2004, 5 x 30

"By kroczyć naprzód, trzeba bezustannie walczyć z przeciwnościami losu i własnymi słabościami" - to motto jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie Alain'a Ducasse'a.

Alain Ducasse urodził się w 1956 roku we Francji. Jego przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w latach 70. ale wielki sukces przyszedł dopiero w 1990 roku - prowadzona przez niego restauracja Le Louis XV w Monako, otwarta zaledwie 33 miesiące wcześniej, została nagrodzona 3 gwiazdkami Michelina. Ducasse miał 33 lata. W latach 90. otworzył kolejne restauracje we Francji i Hong Kongu. W 1999 roku wydał swoja pierwszą książkę kulinarną "Grand Livre de Cuisine", która ukazała jego olbrzymi talent kulinarny. Kolejnym przełomem jest rok 2000. Ducasse zostaje szefem kuchni restauracji w Plaza Athénée w Paryżu. Ten piękny paryski hotel to połączenie elegancji i czaru. Położony jest w bajkowym sąsiedztwie Pól Elizejskich i Wieży Eiffla. Hotel powstał w 1911 roku i od razu został okrzyknięty perłą wśród paryskich hoteli. Przyciąga elegancką klientelę z całego świata. Każdy z gości hotelowych doceni połączenie piękna i tradycji z eleganckimi, nowoczesnymi udogodnieniami. Wnętrza hotelu to iście francuski styl. Dużo w nich pasteli, złota, brązów i soczystej czerwieni.

W menu restauracji prowadzonej przez "kulinarnego geniusza" i wielokrotnego zdobywcę gwiazdek Michelina znajdują się m.in. homar pokryty kawiorem, a także 35 000 butelek wina do wyboru. Twórcy filmu uzyskali pozwolenie, by z kamerą odwiedzić tą jedną z najlepszych restauracji na świecie i porozmawiać z Alainem Ducassem. Film jest pozycją obowiązkową dla wszystkich prawdziwych smakoszy.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA